DE BLAUWE DIENDER

*************************************RECENSIE**************************************

DE BLAUWE DIENDER

Ik was op een boekenmarkt in Hasselt en heb daar deze bijzondere schrijver ontmoet. Jacques Smeets.

foto van Saphira Keurhorst.

We hebben een heerlijk gesprek gehad over zijn twee boeken die hij heeft uitgebracht. Zijn eerst is ‘De Blauwe Diender’ en zijn tweede boek heet ‘Kanker, Verwoesting en Geestkracht’ Maar deze recensie gaat over ‘De Blauwe Diender’. Ik zal eerst de schrijver aan jullie voorstellen.

JACQUES SMEETS

Geboren in 1951 in het Nederlandse Oud-Geleen. Jacques is een echtgenoot, vader en opa. Hij is op 17 jarige leeftijd aangetrokken tot het politie beroep Hij heeft hiervoor een opleiding en is gaan werken als diender. Dit heeft hij heel tot zijn pensioen op 61 jarige leeftijd volgehouden. Sinds hij met pensioen is heeft hij een autobiografie geschreven over zijn leven als diender.

**********************************************************************************

DE BLAUWE DIENDER

De blauwe diender

BESCHRIJVING VAN HET BOEK

Op 17 jarige leeftijd wordt Jacques aangetrokken tot het politieberoep door een wervingscampagne voor jonge politiemensen en hij solliciteert. Er volgt een psychologische strijd met zijn vader, die niet veel ophad met gezag en autoriteit.
De loopbaan start bij de gemeentepolitie in Maastricht. Als jong politieman krijgt Jacques te maken met dood en ellende, agressie en geweld. Door de jaren heen moet hij veel indrukwekkende gebeurtenissen verwerken. Hij stelt zich kwetsbaar op als hij over de macho politiecultuur schrijft. Een geboorte op straat, een bindingsdag met een groep rechercheurs en de teksten bij de foto’s die het boek illustreren, laten de lezer glimlachen.
Na drie decennia lang als vanzelfsprekend zijn werk te hebben gedaan, wordt Jacques in 1998 plotseling ziek. Hij verliest de zin in zijn werk en raakt min of meer burn-out. Na een lange en lichamelijke psychische worsteling geneest hij en krijgt weer zin in het werk. Hij gaat erover schrijven en in 2007 komt zijn eerste boek uit: De bezieling van een politieman. Intussen verandert hij, als mens en als politieman, net zoals de samenleving en het politievak continu verandert.
Op 61 jarige leeftijd gaat de diender Jacques met pensioen. Na ruim drieënveertig dienstjaren breekt de tijd aan om het politieleven achter zich te laten. Echter, hij sluit de deur niet helemaal achter zich. Hij engageert zich als ambassadeur van het politieberoep en zet zich in voor het welzijn van de dienders die zijn werk voortzetten onder snel en sterk veranderende omstandigheden.
Het boek is niet uitsluitend bestemd voor politiemensen maar tevens geschikt voor brandweerlui, ambulancepersoneel, artsen en geestelijken.
De Blauwe Diender is een weerslag van ervaringen, geen thriller of politieroman, het is honderd procent autobiografisch. Af en toe lijkt het een soort spiegel die mensen wordt voorgehouden, niet om te beleren maar om een handreiking naar bewustwording te doen.

PRIJS VAN HET BOEK € 22,95

PRIJS VAN HET E-BOOK € 6,99

*************************************************************************

MENING

Ik ben met een open mind aan dit boek begonnen. Het verhaal pakte mij vanaf het eerste moment en voor dat ik het wist had ik het boek uit.. De schrijver heeft een bijzonder boek neergezet over het leven als diender. Hierin lees je dat alles niet zo makkelijk gaat en is dan je zou denken. Ik heb door dit verhaal veel respect gekregen voor Jacques. Het boek heeft mij zeker aan het denken gezet hoe zwaar het beroep eigenlijk is. Jacques heeft zijn verhaal met een vlotte schrijfwijze geschreven. Alles goed en duidelijk uitgelegd, soms wad het wel even denken welke tijdperiode het afspeelde, maar dit was niet storend. Hij verteld echt over alles zoals privé en werk gerelateerd

Dit boek is een mooi autobiografisch verhaal met een cover wat er perfect bij past. De opmaak van de tekst in het boek is een beetje slordig, in sommige stukken tekst was de afstand tussen de woorden erg groot. Persoonlijk stoorde ik mijn eigen hier aan. Het boek heeft een mooie hoeveelheid van 256 bladzijden ideaal voor dit boek.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die nieuwsgierig is naar het leven van een ander. Ik heb het boek met plezier gelezen en kijk uit naar meer werk van deze schrijver.

STERREN

Ik geef dit boek 4 sterren.

BOOKLOVERSAPHIRA

Een reactie op “DE BLAUWE DIENDER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s