De Nacht dat de Sterren Dansten

****************************RECENSIE*************************************************************

 

Ik ben een tijdje geleden benaderd door Chantal Holleman. Ze vroeg als ik haar boek al had gelezen. Helaas had ik dat nog niet en ik heb toen een exemplaar van haar gekregen.  

 

Over de Schrijfster en het tot stand komen van het boek.

In de zomer van 2008 was ik met meerdere bekende, toonaangevende uitgevers in gesprek, die zeer geïnteresseerd waren om mijn boek te publiceren, maar besloot De Nacht dat de Sterren Dansten zelf, rechtstreeks te verkopen, omdat ik als onbekende debutant niet moest verwachten iets te verdienen…
Ik had geen idee hoe moeilijk het zou zijn. Toen besefte ik nog niet dat ik, mijn gevoel volgend, een pionier ben. Een schaap dat probeert de literaire dam over te steken… Want mijn roman heeft geen ISBN.
Nu denk je misschien “So what?”, maar de boekenbranche is een machtig systeem, waar grote bedrijven de regels bepalen. Een boek zonder ISBN maakt geen deel uit van dat systeem.
Maar goed, laat ik je vertellen wat vooraf ging.

Op ongeveer 40-jarige leeftijd kwam ik “uit de kast”. Ik ben geen homo, maar transgender. Al vanaf mijn vroege jeugd voelde ik mij veel meer aangetrokken tot het vrouwelijke. Maar mijn vader heeft “een kerel van mij gemaakt”. Hetgeen resulteerde dat ik zo’n 30 jaar een dubbelleven heb geleefd.
Nadat ik in één klap alles verloor dat ik dankzij jarenlang hard werken had opgebouwd, brak er iets, en accepteerde ik mijzelf eindelijk. Waarna de ellende nog groter werd, want mijn zoon – hij was mijn alles, verdween uit mijn leven.
Totaal gebroken besloot ik hem een brief te schrijven, waarin ik de waarheid wilde vertellen. Zodat hij zou begrijpen. Ik begon te vertellen over mijn jeugd; over allerlei voorvallen waaruit bleek dat ik als puber al transgender-gedrag vertoonde, maar ik voelde een sterke aandrang om ’s nachts te schrijven; terwijl de rest van de wereld sliep. And so I did.
Wat er toen is gebeurd, valt met geen pen te beschrijven, want ik heb ‘contact’ gekregen. Ik kan het niet anders omschrijven. Ik leefde in een luchtbel; ’s nachts maakte ik contact, en ging ik terug in de tijd, naar 1145. Occitanië. nu zuidelijk Frankrijk. “Om de waarheid met eigen ogen te zien”. En overdag zocht ik op internet naar aanknopingspunten.
Na ca. drie maanden besefte ik dat mijn brief een boek zou kunnen worden. Een roman.
Mede door mijn openheid over mijn geaardheid was ik inmiddels langdurig werkloos, en de vooruitzichten op het vinden van werk waren niet goed. Mijn roman zou mij een nieuw bestaansrecht kunnen geven. Maar dan moest het uiteraard wel “goed” genoeg zijn.
Ik heb redelijk veel gelezen, en ik zoek altijd naar parels. Met die algemene kennis ben ik begonnen, en 3,5 jaar later, na eindeloos schrijven, poetsen en polijsten was het klaar. Honderden keren heb ik het manuscript herlezen en verbeterd; zoals een beeldhouwer honderden keren over het beeld in wording gaat.
In de zomer van 2008 stuurde ik het manuscript naar de 15 meest bekende Nederlandse uitgevers, en maar liefst drie bleken geïnteresseerd! Eén van hen is persoonlijk bij mij op bezoek geweest. Hij vertelde dat hij diep onder de indruk was. Het was, volgens hem, het beste manuscript dat hij in zijn carrière voorbij had zien komen.
Ik was zo blij. En opgelucht. Het was gelukt!
De uitgever zat tegenover mij, ik zag de uitdrukking in z’n ogen veranderen. ‘Maar je moet niet verwachten iets te verdienen aan je eerste roman’, zei hij met zakelijke glimlach. ‘En ook niet aan je tweede roman’, voegde hij er aan toe. Daarna vertelde hij dat ik voor de eerste drie jaar ook niets moest verwachten van de opbrengsten van eventuele vertalingen en/of de verfilming. Ik zou wel op TV moeten verschijnen.
Vandaar dat ik besloot mijn roman zelf te verkopen. Ik heb mijn auto verkocht, en m’n ontslagvergoeding gebruikt om het boek te maken tot wat het nu is. “Een parel in boekenland” schreef een lezer in zijn recensie.
Ja, het boek verspreidt zich dankzij enthousiaste lezers, maar het gaat (nog) traag, want een boek heeft een podium nodig; het liefst meermalig op TV, terwijl miljoenen kijken en luisteren.
Je roman rechtstreeks bij de auteur bestellen; wat is mooier? En eerlijker? Ik noem het Fair-Trade Literatuur.

********************************************************************************************************

 

img_20170207_104823_702.jpg

Beschrijving

Als Paul Janssen een bezoek brengt aan Zuid Frankrijk in oktober 2005 veranderd zijn leven op slag als hij in een visioen contact krijgt met een verre zielsverwant.het blijkt zijn vrouw te zijn, die daar vroeger legde, en hem uitnodigd net haar mee te gaan, terug naar 1145, zodat hij met eigen ogen kan zien hoe verschillend het leven was. Een wereld gaat voor hem open als hij instemt. Na zijn visioen lijkt de wereld veranderd. De mensen lijken hem niet meer te begrijpen, evenmin dat hij zichzelf begrijpt. Volledig in de ban van zijn verlangen naar de waarheid, besluit hij zijn gevoel te volgen,en begint zijn zoektocht naar De Nacht dat de Sterren Dansten.

 

Prijs van het boek is   € 14.95

Dit boek is alleen te krijgen via de schrijfster.

http://www.vipassanaweb.nl/shantah/

 

**************************************************************************************************

Mening

Ik heb het boek ontvangen van Chantal Holleman en heb even gewacht tot ik er in ben begonnen. Waarom, dit is niet het type genre wat ik normaal lees en wou er echt mijn tijd voor nemen.

Ik ben in het boek begonnen en na 40 bladzijden had ik zo iets van zal ik hem wegleggen, want ik denk niet dat dit boek iets is voor mij. Gelukkig ben ik toch verder gegaan met lezen.

Wat een bijzonder en mooi verhaal was dit. Ik ben echt positief verrast. Het verhaal bouwt zich langzaam op en als je in het verhaal zit wil meer lezen. Er zitten verschillende verrassende stukken in, waardoor het niet voorspelbaar is. Het is wel een boek waar je de tijd voor moet nemen, het zet je namelijk wel aan het denken. Dit is ook de reden dat ik niet veel vertel over het verhaal.

De schrijfstijl is fijn en duidelijk ook de overstap van 2005 naar 1145 is duidelijk aangegeven. Het boek heeft een prachtige cover. Mooi blauw en de afbeelding pas bij de titel. Achterkant geeft een duidelijk beschrijving van het verhaal weer en geeft een mooie uitleg over de schrijfster en hoe het boek gepubliceerd is.Het boek zelf ligt lekker in de hand. Hij voelt zwaar aan maar niet te. Heeft een mooie hoeveelheid van 288 bladzijden.

Een mooie roman met wat op een bijzondere manier tot stand is gekomen.

Dit boek is een echte aanrader onder de roman lezers.

De schrijfster heeft het boek ook nog gesigneerd wat hem extra speciaal maakt.

 

20170206_155018.jpg

 

Sterren

 

Ik geef dit boek ☆☆☆☆

 

BOOKLOVERSAPHIRA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s