Mijn interview met Hilda Spruit 

 

************************INTERVIEW****************************

 

Zaterdag 28 januari 2017, heb ik de schrijfster Hilda Spruit, de winnaar van De Jonge Jury Debuutprijs met het boek ‘Geestverwanten’, mogen interviewen.

 

Ik zal haar even aan jullie voorstellen.

 

HILDA SPRUIT

fb_img_1486062116860.jpg

Hilda is geboren in Bleiswijk als dochter van een middenstander. Ze woont samen met haar partner Ruud en heeft twee dochters en vier kleinkinderen. Met haar voorliefde voor schrijven en de Nederlandse taal koesterde ze vanaf het moment dat ze een pen kon vasthouden maar één grote wens: schrijver worden. Als meisje van tien kroop ze achter de oude typemachine van haar vader en op haar twaalfde was haar eerste manuscript een feit. Toen ze zestien was, zette ze een punt achter het laatste woord van het tweede script. Helaas zijn beide manuscripten zoekgeraakt in een verhuizing, samen met vele gedichten van haar hand. Wegens gebrek aan tijd heeft ze daarna vele jaren niet meer kunnen schrijven.

Toen in 2004 haar eerste kleinkind werd geboren, heeft ze het verhalen schrijven weer opgepakt met de bedoeling iets blijvends voor de kleinkinderen achter te laten. Maar dit bleef niet alleen bij kinderverhalen en -gedichten, ook verhalen en gedichten voor volwassenen rolden uit haar pen.

Ze heeft onder andere korte verhalen geschreven voor Borre Leesclub en de Bobo.

In 2010 heeft ze op verzoek van Bureau Thuisfrontzaken Koninklijke Landmacht ‘Het verhaal van Famke’ geschreven. Dit boekje is speciaal geschreven ter ondersteuning van jonge kinderen (vier tot zeven jaar) van militairen die door defensie worden uitgezonden.

Haar Young Adult debuutroman Geestverwanten won in 2016 de Jonge Jury Debuutprijs.

 

***********************************************************************

 

HET INTERVIEW

 

De ontmoeting.

We hadden afgesproken in een lunch café in het winkelcentrum in Zoetermeer. Ik was te vroeg en had besloten wat te eten te nemen. Ineens kwam er een wervelende vrouw binnen en ja hoor het was Hilda Spruit. Het eten was nog niet gearriveerd, maar ze had geen probleem met het feit dat we eerst nog een hapje aten. Ik had mijn man en zoon meegenomen en vooral mijn zoon vond haar geweldig.

Hilda is een warm begripvol persoon met een onwijs lief en zorgzaam karakter. Ze zier er goed en netjes uit. Ik was erg zenuwachtig maar dat was nergens voor nodig. Ze stelde mij erg op me gemak en we zijn toen begonnen aan het interview.

Ze had een erg leuk cadeau voor mij meegenomen. Een gesigneerd exemplaar met gelukspoppetjes en diverse gesigneerde boekleggers en flyers.

img_20170129_143222_529.jpg

 

Mijn vragen en haar antwoorden.

-Winnaar van de Jonge Jury Debuutprijs met het boek ‘Geestverwanten’ dat moet toch wel een fantastisch gevoel geven?

Hilda: het geeft een onvoorstelbaar gevoel, omdat je maar 1 x in je leven je debuut schrijft. Ik had zelf niet verwacht dat ik die schitterende prijs zou winnen. Toen mijn naam werd opgenoemd, stond ik zo versteld dat mijn man meerdere keren tegen mij moest zeggen dat ik naar het podium moest. Tijdens mijn gang naar het podium, kwam ik langs bekende collega auteurs die ik zelf bewonder en kreeg ik schouderklopjes van hen. Een heel erg speciaal moment. Nu kijk ik uit naar de volgende Jonge Jury Dag. Mijn boek mag namelijk nog een keer meedoen voor de grote Jonge Jonge Prijs, dus ik hoop dat er veel jongeren op zullen stemnmen.

-Hoe bent u op het idee gekomen om ‘Geestverwanten’ te gaan schrijven?

Hilda: toen ik jong was heb ik zelf een onaangename ervaring gehad met glaasje draaien. Ik had er op dat moment geen goed gevoel bij en heb me toen ook terug getrokken. Glaasje draaien is niet iets om mee te spelen en moet ook echt serieus genomen worden. Als je niet weet hoe het moet of wat je doet, kunnen er nare dingen gebeuren. Dit boek is eigenlijk ook een soort van kleine waarschuwing ertegen.

-Gelooft u zelf in geesten?

Hilda: ja ik geloof zelf wel in geesten. Mijn vader, waar dit boek aan is opgedragen, is zelf hooggevoelig en ik heb het weer van hem geërfd. Hierdoor heb ik van jongs af aan verschillende ervaringen opgedaan met geesten. Veel van die elementen maken daardoor ook deel uit van het leven van Merthe.

-Is ‘Geestverwanten’ uw eerste boek?

Hilda: Nee, mijn eerste boek schreef ik toen ik 16 jaar was, het was een script dat over drugsgebruik ging. Het had de titel ‘Het Verdorde Blad’, maar meer dan het schrijven ervan heb ik er niet mee gedaan. Nadat mijn eerste kleinkind was geboren, ben ik begonnen met het schrijven van korte verhalen voor Web Tales en hierdoor is mijn eigen ervaring en de wil om een boek te schrijven groter geworden. Veel mensen hebben mij vaak aangemoedigd om het schrijven door te zetten en hierdoor is het schrijven van een volledige roman aangewakkerd. Er zijn nu vier kinderboekjes van mij uitgebracht bij Borre leesclub en een kinderboekje bij het Thuisfront van de Koninklijke Landmacht om uit te leggen aan kinderen van uitgezonden militairen waar hun vader en moeder naar toe is gegaan en wat hij/zij daar moet doen. Ook ben ik medeauteur van twee boeken: ‘Dichter in gedachten’, een gedichtenbundel en ‘Een Gebloemde Lezing’, een boek vol korte verhalen van meerdere auteurs.

received_1133395990092308.jpeg

 

– Komt er ook een vervolg uit op ‘Geestverwanten’?

Hilda: Jazeker, er komt een vervolg op ‘Geestverwanten’. Het wordt een losstaand boek. Het verhaal draait om dezelfde hoofdpersonen en er zullen korte verwijzingen naar het eerste boek in staan.

-Heeft u veel research moeten doen om dit verhaal te schrijven?

Hilda: ik heb veel dingen die in het boek voorkomen onderzocht en overlegd met bekende Paragnosten en mediums en met mijn contactpersonen bij politie en forensische opsporing. Ook heb ik contacten met een psychologe en heb zelf een opleiding uitvaartverzorging voor het verhaal gedaan. Op deze manier kon ik mijn verhaal mooi tot stand brengen.

-De cover van het boek word met de keer mooier, heeft u deze zelf ontworpen?

Hilda: ‘Geestverwanten’ heeft net de derde druk ondergaan en we hebben de cover iedere keer aangepast. De illustraties van het boek zijn ontworpen door de kunstenares Katja Kortebroek. De laatste cover is vormgegeven door Jen Minkman.

-Hoe voelde het toen u uw eigen verhaal in boekvorm las?

Hilda: het is heel bijzonder om je eigen boek te lezen. Vooral omdat ik altijd met schrijven begin vanaf de plot. Het is een eigen kind dat tot leven komt.

-Welk dier past er het best bij u?

Hilda: een kat. Omdat een kat altijd lekker zijn eigen gang gaat en zich niet laat opsluiten. Hij neemt de vrijheid om te gaan en staan waar hij wilt. Als ik echt boos ben kan ik ook erg kattig zijn, hoor.

-Welk boek is uw favoriet en welke schrijver?

Hilda: mijn favoriete schrijfster is J.K.Rowling met het boek ‘Een Goede Raad’, maar daarnaast is mijn lievelingsboek ‘Een Dagboek van een Geisha’ van Arthur Golden.

DE BOEKENKAST VAN HILDA

received_1140210966077477.jpeg

Tips van Hilda voor de beginnende schrijvers of schrijfsters.

  • *Schrijf alleen als je zin hebt
  • *Lees zelf veel, daar kan je veel van leren.
  • *Begin vanaf de plot.
  • *Steel overal pennen of zorg er op een andere manier voor dat je nooit zonder zit J
  • *Zorg altijd dat je papier bij je hebt, want ideeën komen op de raarste momenten.
  • *Als je voor jongeren schrijft duik dan in hun wereld. Dat geldt ook voor alle andere doelgroepen.
  • *Zet door en geef nooit op. De aanhouder wint, altijd!

 

Mijn ervaring van deze dag.

Wat een hele leuke ervaring was dit en wat heb ik ervan genoten. Hilda is een warm en liefdevol persoon, maar ook erg zorgzaam. Ze is uniek en ik ben zeer blij om haar ontmoet te hebben.

20170203_165403.png

 

Dank   JE   wel lieve Hilda

BOOKLOVERSAPHIRA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s